Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Magnificat in C (D486) (Franz Schubert)
Franz Schubert (1797-1828) Magnificat in C-Dur, D 486 für Soli, Chor und Orchester
Chorseminar Liechtenstein - "In der Tiefe wohnt das Licht"
Solistin: Eva Oltivanyi, Martina Gmeinder, Karl Jerolitsch und Clemens Morgenthaler Chorseminar Liechtenstein und Sinfonieorchester Liechtenstein Leitung: William Maxfield
Oefennummers.
Het Magnificat in C majeur, D 486, is een muzikale zetting van de Magnificat-hymne gecomponeerd door Franz Schubert in 1816. Het is geschreven voor SATB-solisten, gemengd koor, 2 hobo's, 2 fagotten, 2 trompetten, viool I en II, altviool, pauken en basso continuo (cello, contrabas en orgel).
 
Het stuk is van 25 september 1816 en was waarschijnlijk gecomponeerd voor de vespers in de kerk van Lichtental  Deze compositie is de enige zetting van Schubert van het Magnificat.
 
Het werk is verdeeld in drie verschillende delen die een muzikaal drieluik vormen. Dit is een typisch formaat dat voorkomt in de geestelijke muziek van Schubert.
 
Schubert gebruikte een verkorte versie van de hymne, waarbij de regels quia fecit mihi magna en superbos mente cordis sui werden weggelaten. Hij veranderde ook de regel “ecce enim ex hoc beatam me dicent omnes generationes” (Want zie, voortaan zullen alle generaties mij gezegend noemen ) in “ecce enim ex hoc me beatam dicent gentes ” (Kijk, voortaan zullen alle naties mij gezegend noemen).
Terug naar de inhoud