Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Magnificat & Nunc Dimittis (Vaughan Williams)
Choir of Trinity Episcopal Church, Iowa City Choral Evensong: Feast of the Epiphany 2019
Magnificat & Nunc Dimittis:
 
Als Maria haar nicht Elisabeth bezoekt om haar te vertellen over de zwangerschap, zingt ze een lofzang. Dit gedicht, het Magnificat (Loflied van Maria), heeft in de vespers een centrale plaats.
In Engeland kennen we dit avondgebed als de Evensong. Niet alleen Maria’s loflied, maar ook Simeons loflied klinkt in zo’n Evensong. Deze twee lofliederen samen – Magnificat en Nunc Dimittis –vormen de muzikale kern van een Evensong.

Ralph Vaughan Williams (1872-1958)
Ralph Vaughan Williams werd geboren als zoon van een geestelijke op 12 oktober 1872. Zijn vader overleed reeds in 1875. Hij groeide op in Leith Hill Place (Surrey), waar hij van een tante zijn eerste muziekles kreeg. Vanaf 1890 studeerde hij aan de Royal Academy of Music in Londen. Daarna vervolgde hij zijn studies van 1892 tot 1895 aan het Trinity College van de Universiteit van Cambridge en in 1896 opnieuw in Londen, waar hij bevriend raakte met Gustav Holst. Verder studeerde hij 1897 bij Max Bruch in Berlijn. In 1908 was hij de laatste leerling van Maurice Ravel.
In 1897 trouwde Vaughan Williams met Adeline Fisher. Van 1896 tot 1899 werkte hij in Londen als organist. In 1903 begon hij met het verzamelen en publiceren van een collectie Britse liederen. Verder ontwikkelde hij een liefde voor de Britse muziek van de Renaissance. Samen beïnvloedden zij zijn compositiestijl. In 1905 werd hij muzikaal leider van het Leith Hill Musical Festival (tot 1953), in 1906 publiceerde hij een nieuw Kerkzangboek, The English Hymnal. In 1910 publiceerde hij zijn eerste grote werk, A Sea ymphony, een symfonie, maar feitelijk een grote cantate voor soli, koor en orkest.
In hetzelfde jaar werd ook zijn Fantasia on a Theme by Thomas Tallis gepubliceerd. In 1913 volgde de tweede symfonie A London Symphony. In de Eerste Wereldoorlog diende hij vrijwillig bij de medische troepen in Frankrijk. Deze jaren lieten een diepe indruk bij hem na en beïnvloedden vooral zijn derde symfonie, de Pastoral Symphony voor sopraan en orkest. In 1919 werd hij docent voor compositie aan het Royal College of Music in Londen (tot 1938).
Hij dirigeerde ook de uitvoeringen van zijn eigen werken. Zijn werken werden onderscheiden met talrijke prijzen. Zijn ballet Job uit 1930 naar het bijbelse verhaal van Job, de vierde symfonie (1935) alsook de na de Tweede Wereldoorlog gecomponeerde vijfde en zesde symfonie maakten hem heel bekend.
In Engeland en daarbuiten werd hij ook bekend door zijn muziek voor armonieorkest of militaire kapel. Heel populair is zijn Fantasie op het Renaissance lied Greensleeves voor strijkorkest. Voor de troonsbestijging van Koningin Elizabeth II schreef hij een arrangement van het koraal All people that on earth  do dwell. Met zijn opera's had hij niet zoveel succes en ook zijn oratorische opera The Pilgrim's Progress naar John Bunyan, waaraan hij meer dan veertig jaar gewerkt had, heeft hem weinig succes gebracht. Hij overleed in zijn slaap op 26 augustus 1958.
Terug naar de inhoud