Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Te Deum in C (Benjamin Britten)
Benjamin Britten: Te Deum in C Major
Sung during Choral Matins at Chichester Cathedral (West Sussex, England) July 31, 2016 Trinity Chamber Singers (Trinity Episcopal Cathedral; Cleveland, OH; USA) Todd Wilson, Choirmaster Nicolas Haigh, Organist Coraine Tate, Soprano
Oefennummers.
Edward Benjamin Britten (Lowestoft, Suffolk, 22 november 1913 – Aldeburgh, Suffolk, 4 december 1976) was een Engelse componist, pianist en dirigent.

Britten volgde les aan Gresham's School te Holt, Norfolk. Als kind componeerde hij ongeveer 800 werkjes. Hij had pianolessen bij Harold Samuel en compositieles bij Frank Bridge (Samuel en Bridge waren bevriend). Dankzij een beurs kon hij studeren aan het Royal College of Music in Londen bij John Ireland en Arthur Benjamin. Hij begon daar onder meer aan zijn Rondo concertante voor piano en strijkorkest, dat hij echter nooit voltooide.
Nadat hij al enige filmmuziek had geschreven voor documentaires, kwam zijn doorbraak door de uitvoering van Variations on a theme of Frank Bridge, dat zijn première kreeg op de Salzburger Festspiele in 1937. Door de daaropvolgende composities, met name Sinfonia da Requiem (1940) en Serenade (1943), werd hem de leidende rol in de Britse klassieke muziek toegedicht. Van 1939 tot 1942 woonde Britten in de Verenigde Staten. Een aldaar estart klarinetconcert heeft hij nooit voltooid. In 1945 volgde de première van zijn tweede opera Peter Grimes, die leidde tot de erkenning van zijn dramatische kwaliteiten.
In 1947 formeerde Britten de English Opera Group, die opera's in première bracht van hemzelf en andere - vooral Britse - componisten als Lennox Berkeley, Malcolm Williamson, William Walton, Harrison Birtwistle en Thea Musgrave. Tot de groep behoorden vooraanstaande zangers, onder wie Kathleen Ferrier, Heather Harper, Peter Pears, Janet Baker en John Shirley-Quirk.
Britten richtte in 1948 het Aldeburgh Festival op. Op dat eerste festival voerde hij Frank Bridge's There is a willow grows aslant a brook uit in een eigen bewerking. In 1958 begon hij aan zijn nooit voltooide hommage aan Dennis Brain: In Memoriam Dennis Brain. Hij had diverse ontmoetingen met Dmitri Sjostakovitsj en Mstislav Rostropovitsj. Voor diens echtgenote Galina Visjnevskaja schreef hij de sopraanpartij in het War Requiem (1962). Andere bekende werken zijn: Les Illuminations (1939), The Young Person's Guide to the Orchestra (1946), A Midsummer Night's Dream (1960) bij het toneelstuk van William Shakespeare en de opera Death in Venice (1973).

Te Deum in C
Benjamin Britten voltooide zijn Te Deum op 17 september 1934. Terwijl hij nog met dit werk bezig was, componeerde hij nog tussendoor Jubilate Deo in Es. Het Te Deum is gecomponeerd voor Maurice Vinden en het Koor van St Mark’s in Londen, het Jubilate Deo trouwens ook. Het Te Deum werd tijdens een uitvoering in 1961 aangevuld met de nieuwe Jubilate Deo in C.
Britten componeerde later weer een Te Deum voor een St Mark’s; het werd zijn Festival Te Deum voor de St. Mark’s in Swindon.
Het Te Deum werd echter door een ander koor voor het eerst de wereld ingezongen; het St. Michael’s koor uit Cornhill zong het op 13 november 1935. Vinden en koor zongen het op 27 januari 1936 voor het eerst.
Het Te Deum is geschreven voor:
  • sopraan solo
  • koor bestaande uit sopranen, alten, tenoren en baritons;
  • orgel
Terug naar de inhoud