Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Missa tempore Quadragesimae (Michael Haydn)
Missa Tempore Quadragesimae van Michael Haydn.
Missa Tempore Quadragesimae, MH 553, for choir and basso continuo.  Ex Tempore, Florian Heyerick,Academia Palatina,Marcolini Quartett


Johann Michael Haydn (Rohrau, 14 september 1737 – Salzburg, 10 augustus 1806) was een Oostenrijks componist. Hij was een jongere broer van de veel bekendere Joseph Haydn.   
Hij begon zijn muzikale loopbaan als koorknaap (jongenssopraan) bij de Stephansdom te Wenen. Toen zijn stem volwassen werd, moest hij daarom het koor verlaten en ging zich helemaal toeleggen op het componeren.
Hij componeerde voornamelijk kerkmuziek en daarnaast een veertigtal symfonieën, partita's, orgelwerken en kamermuziek. Vooral zijn missen, met opmerkelijk gebruik van het Gregoriaans, weerspiegelen de Oostenrijkse kerkmuziekpraktijk van de Verlichting.
In 1757 werd hij in Großwardein benoemd tot Musikdirektor van de bisschop aldaar. In 1762 werd hij benoemd tot concertmeester en dirigentvan de bisschop in Salzburg. Dit ambt bekleedde hij 43 jaar lang. In Salzburg raakte hij bevriend met Mozart, die zijn werk zeer waardeerde. Ondertussen schreef hij in die periode 360 composities. Michael Haydn geldt als de eerste componist die belangrijke werken voor mannenkoor schreef. Ook gaf hij les aan onder andere Carl Maria von Weber en Anton Diabelli. Schubert, die zijn mannenkoren ongetwijfeld kende, stond nog tot tranen geroerd bij zijn grafmonument in Salzburg.
 
Missa tempore Quadragesimae (mis voor de vastentijd),
Deze mis ( MH 553) is een mis zonder een Gloria van Michael Haydn. Het werk is in d-mineur geschreven in 1794 in Salzburg voor een vierdelig koor en orgel. Het is ook geschikt voor Advent.
Michael Haydn componeerde de mis als muziekregisseur in Salzburg onder aartsbisschop Colloredo. Volgens aantekeningen van een 
opname is de Missa perfect in overeenstemming met de toenmalige idealen voor hervorming in de katholieke kerk: functioneel, 
kort, eenvoudig, bescheiden en gekoppeld aan de Gregoriaanse traditie.

Terug naar de inhoud