Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Requiem in C minor MH 155 (Michael Haydn)
Johann Michael Haydn's "Missa pro defuncto Archiespiscopo Sigismundo" in C minor (1771)
Performed by the Mozarteum Orchester Salzburg
Conducted by Ivor Bolton and the Salzburger Bachchor
Directed by Alois Glasßner.
Mezzo-sopranos Iride Martinez and Anna Bonitatibus,
Tenor Christoph Strehl  
Bass Luca Pisaroni.
Recorded live at the Salzburg Festspiele 2004 in the Mozarteum's Großer Saal on August 8th 2004.Johann Michael Haydn (Rohrau, 14 september 1737 – Salzburg, 10 augustus 1806) was een Oostenrijks componist. Hij was een jongere broer van de veel bekendere Joseph Haydn.   
Hij begon zijn muzikale loopbaan als koorknaap (jongenssopraan) bij de Stephansdom te Wenen. Toen zijn stem volwassen werd, moest hij daarom het koor verlaten en ging zich helemaal toeleggen op het componeren.
Hij componeerde voornamelijk kerkmuziek en daarnaast een veertigtal symfonieën, partita's, orgelwerken en kamermuziek. Vooral zijn missen, met opmerkelijk gebruik van het Gregoriaans, weerspiegelen de Oostenrijkse kerkmuziekpraktijk van de Verlichting.
In 1757 werd hij in Großwardein benoemd tot Musikdirektor van de bisschop aldaar. In 1762 werd hij benoemd tot concertmeester en dirigentvan de bisschop in Salzburg. Dit ambt bekleedde hij 43 jaar lang. In Salzburg raakte hij bevriend met Mozart, die zijn werk zeer waardeerde. Ondertussen schreef hij in die periode 360 composities. Michael Haydn geldt als de eerste componist die belangrijke werken voor mannenkoor schreef. Ook gaf hij les aan onder andere Carl Maria von Weber en Anton Diabelli. Schubert, die zijn mannenkoren ongetwijfeld kende, stond nog tot tranen geroerd bij zijn grafmonument in Salzburg.
 
Requiem in C minor.
 Michael Haydn schreef de Missa pro defuncto Archiepiscopo Sigismondo, of meer algemeen Missa pro Defunctis, Klafsky I: 8, MH 155, na de dood van de graaf aartsbisschop Sigismund von Schrattenbach in Salzburg in december 1771. Haydn voltooide het Requiem voor einde van het jaar met de ondertekening van het 'S [oli] D [eo] H [onor] et G [loria.] Salisburgi 31 Dicembre 1771. Aan het begin van dat jaar stierf zijn dochter Aloisia Josefa en historici geloven dat zijn eigen persoonlijke verlies de  motivatie was voor de compositie.
Zowel Leopold als zijn zoon Wolfgang Amadeus Mozart waren aanwezig bij de eerste drie optredens van Haydn's Requiem in januari 1772, Het Requiem van Michael Haydn beïnvloedde Wolfgang bij het schrijven van zijn eigen Requiem in D minor, K. 626.

Terug naar de inhoud