Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Davidde penitente Mozart (KV 469)
Performers:
Krisztina Laki & Nicole Fallien, sopranos;
Hans Peter Blochwitz, tenor;
Nederlands Kamerkoor, choir;
La petite bande, conducted by Sigiswald Kuijken.







Oefennummers:
Davidde penitente
Voor de Italiaanse tekst met Nederlandse vertaling, klik HIER
Bladmuziek:
Davidde penitente
 
Toelichting
Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren in Salzburg op 27 januari 1756 en stierf in Wenen op 5 december 1791. Zijn Davidde penitente ("De berouwvolle David"), zowel aangeduid als een cantate als ook een oratorium, dateert uit 1785. Het was gebaseerd op  delen van Mozarts onvoltooide grote mis in C-mineur (Mis KV 427 uit 1782). Hij gebruikte eenvoudig het Gloria en Kyrie van de onvoltooide mis en voegde hier een tenor aria "A te, fra tanti affanni" en een sopraan aria "Fra l’oscure ombre funeste" aan toe.  Mozart voorzag het stuk vervolgens van nieuwe Italiaanse woorden, geïnspireerd door het boek der psalmen. Davidde penitente ging op 13 maart 1785 in Wenen in première ging.

Zelfs sommige doorgewinterde liefhebbers van Mozart hebben misschien nog nooit gehoord van het oratorium Davide penitente.  Na het horen van de eerste maten, zullen echter meer dan een paar van hen de muziek bekend voorkomen. En niet voor niets, want het werk is grotendeels gebaseerd op de onvolledige mis in C mineur van Mozart, gecomponeerd tijdens het eerste en enige terugkerende bezoek van Mozart aan zijn geboorteland Salzburg na zijn levensveranderende verhuizing naar Wenen.  De componist verving alleen de Latijnse liturgische woorden door een Italiaanse tekst die het Psalmenboek parafraseerde.  Vroeger werd de tekst hypothetisch toegeschreven aan Lorenzo Da Ponte, met wie Mozart later samenwerkte aan drie grote opera's; toch is nu aangetoond dat deze toeschrijving onjuist is.  In 2008 werd de tekst van het oratorium bijna woord voor woord ontdekt in het meerdelige werk “ I libri poetici della Bibbia tradotti dall'ebraico originale, ed adattati al gusto della poesia italiana”  (“ De poëtische boeken van de Bijbel, vertaald uit het origineel  Hebreeuws en aangepast aan de smaak van Italiaanse poëzie ”) door Saverio Mattei (1742-1795), gepubliceerd in Napels in de jaren 1760 en '70.  Mattei gebruikte poëtische vormen gebruikelijk in de Italiaanse opera van die tijd.  Zijn parafrases zijn zo vrij dat het moeilijk zou zijn om ze met enige zekerheid aan een bepaalde psalm te koppelen.

Oude muziek recycleren door ze op nieuwe woorden te zetten, was in de 18e eeuw gebruikelijk.  Ook J. S. Bach deed het vrij vaak, om redenen van gemak en om tijd te besparen.  Mozart bevond zich in een vergelijkbare situatie toen de Weense muziekvereniging (Wiener Tonkünstlersozietät) hem vroeg om een ​​koorwerk te presenteren tijdens een benefietconcert voor weduwen en wezen van musici.  Mozart was bezig met het schrijven en uitvoeren van zijn grote reeks pianoconcerten en kon voor deze gelegenheid geen gloednieuw stuk bedenken.  Dus putte hij uit zijn mis in C-mineur, die onbekend was in Wenen (we weten niet eens zeker of deze zoals gepland in Salzburg was uitgevoerd).  Daarom klonk deze muziek bij zijn eerste uitvoering op 13 maart 1785 gloednieuw. Alleen de meest scherpzinnige Italiaans sprekende muzikanten zouden hebben gemerkt dat er iets niet helemaal klopte met deze "recycling": soms pasten de nieuwe woorden niet  heel goed bij de muziek en op bepaalde punten was een nogal onhandig ritme, klemtoon of intonatie van de stem het resultaat - iets dat nooit voorkomt in enig ander werk van Mozart.
Terug naar de inhoud