Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Franz Joseph Haydn
DIE SCHÖPFUNG
(Oratorium für Solostimmen, Chor und Orchester, Hob. XXI:2)

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Leonardo García Alarcón spelen Haydns meesterwerk 'Die Schöpfung' (De Creatie) in het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 21 december 2018. Het oratorium viert en verbeeldt het ontstaan van de wereld, zoals beschreven in Genesis.
De uitvoerenden:
Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Leonardo García Alarcón
Elsa Benoit [sopraan - Gabriel, Eva]
Sebastian Kohlhepp [tenor - Uriel]
Daniel Schmutzhard [bariton - Raphael, Adam]
Anjolet Rotteveel, alt [slotkoor]]
Oefennummers:
Bladmuziek:
Ontstaansgeschiedenis.
Die Schöpfung ontstond tussen oktober 1796 en april 1798 en wordt beschouwd als een van Haydns meesterwerken. Dit oratorium beschrijft en illustreert muzikaal het scheppingsverhaal volgens het Bijbelboek Genesis.
Haydns originele manuscript is sinds 1803 verdwenen. Een in Wenen gepubliceerde versie dateert van 1800 en deze partituur vormt de basis van de meeste hedendaagse uitvoeringen.
Het schrijven van het werk was voor Haydn een diep gevoelde daad van geloof. Hij voegde aan elk deel van de compositie de woorden "Looft de Heer" toe. Hij schreef later: "Ik was nimmer zo devoot als tijdens het werk aan De Schepping. Ik viel elke dag op mijn knieën en bad tot God om me de kracht te geven het werk te voltooien.

Opbouw.
Die Schöpfung is geschreven voor drie zangsolisten (sopraan, tenor en bas), vierstemmig koor (sopraan, alt, tenor en bas) en een groot laat-klassiek orkest bestaande uit 3 fluiten, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, 1 contrafagot, 2 hoorns, 2 trompetten, 3 trombones, pauken en de gebruikelijke strijkersgroep van eerste en tweede violen, altviolen, cello's en contrabassen. Tijdens de recitatieven wordt ook een klavecimbel of fortepiano gebruikt.
De drie zangsolisten vertegenwoordigen de drie aartsengelen, welke over de eerste zes scheppingsdagen vertellen en deze becommentariëren: Gabriël (sopraan), Uriël (tenor) en Rafaël (bas).


Bron:wikipedia.org
Terug naar de inhoud