Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Oscar Fredrik's Vocalis, Kammarkör and Sinfonietta performs The Armed Man by Karl Jenkins.
Recorded live March 16, 2012 in Oscar Fredrik's church (Oscar Fredriks kyrka) - Göteborg, Sweden.
Participants:
Oscar Fredriks Vocalis & Kammarkör
Oscar Fredriks Sinfonietta
Fouad Colic - imam
Mia Wallander - soprano
Julia Attrel - alt
Johan de Sousa Mestre - tenor
Henrik Forsman - bass
Lars Hernqvist - conductor
Oefennummers.
Karl Jenkins
Karl Jenkins (Wales, 1944) heeft na zijn opleiding in de klassieke muziek, o.a. aan The Royal Academy of Music in Londen, een veelzijdige ontwikkeling als componist en musicus doorgemaakt. In de jaren zestig kreeg hij grote bekendheid als jazz- en rockmuzikant. Als toetsenist speelde hij mee in de experimentele rockband The Soft Machine, waarvan hij later ook de leider werd. Pas in 1995 brak hij als klassiek componist door met het album Adiemus.

The Armed Man – K. Jenkins (ontstaansgeschiedenis)
The Armed Man, dat de ondertitel A Mass for Peace (Mis voor de vrede) heeft, is geschreven in opdracht van het Royal Armouries Museum (de koninklijke wapenarsenalen) ter gelegenheid van de verhuizing van dit museum van Londen naar Leeds. De opening van de nieuwe locatie en de aanstaande millenniumwisseling vormden voor Guy Wilson, toen directeur van het museum, de aanleiding Jenkins te vragen om deze compositie te maken. Hieruit spreekt hoop op een millenium zonder oorlog. De première, o.l.v. Jenkins zelf, vond plaats in de Royal Albert Hall in Londen (2000).
De oorspronkelijke versie is geschreven voor symfonieorkest.
Jenkins heeft The Armed Man opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovocrisis, die door de luchtaanvallen van de NAVO in maart 1999 tot een hoogtepunt kwam. Zonder een pacifistische moraal of specifieke geloofsovertuiging te verkondigen kan de vraag worden gesteld waarom er, ondanks de vele lessen uit het verleden, nog steeds naar de wapenen wordt gegrepen.
Jenkins en Wilson kozen teksten uit, die Hindoestaanse, Islamitische, Joodse en Christelijke tradities verbinden. Zij maken zichtbaar dat oorlog overal is en van alle tijden.
De opbouw van The Armed Man leidt ons door alle stadia van oorlog. In de muziek komt dit tot uiting in dreiging, agressie, ontzetting en verdriet om uiteindelijk uit te komen bij hoop en vrede.
Tekst en Nederlandse vertaling.
Toelichting op de liederen
Terug naar de inhoud