Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
HWV 278-Utrecht te Deum (G.F. Händel)
Direction 28 August 2013 Festival de La Chaise-Dieu
Elizabeth Watts, Soprano
Delphine Galou, Alto
Thomas Hobbs, Tenor
Matthew Brook, Baritone
RIAS Kammerchor
Accademia Bizantina  Ottavio Dantone,

Oefennummers.
Utrecht te deum HWV 278
Toelichting.
Weet u wanneer de Vrede van Utrecht werd getekend? Vast niet. Het jaartal 1713 heeft in de Nederlandse geschiedenis niet de magische klank van bijvoorbeeld 1600, 1566 of 1648 - ik noem maar wat: Nieuwkoop, Beeldenstorm, Munster.
In Utrecht werd aan het begin van de 18de eeuw onderhandeld over hoe de verwoestende Spaanse Successie-oorlogen tot een voor alle partijen goed einde gebracht konden worden. Diplomaten uit heel Europa kwamen meer dan een jaar in het stadhuis van Utrecht samen. Het leverde Nederland uiteindelijk weinig op en het betekende zelfs het einde van Nederlands Gouden Eeuw.
Geen wonder dus dat er in Nederland in 1713 geen feestmuzieken klonken. In Groot-Brittannië, dat als grote winnaar van de onderhandelingen uit de bus kwam, was dat heel anders. Queen Anne, de schoonzus van onze Willem III, die tot zijn overlijden in 1702 koning van Groot-Brittannië was, werd daar luid bejubeld. Zij was zo tevreden over de vredesbesprekingen, dat zij G.F. Händel de opdracht gaf tot het componeren van Utrecht Te Deum en Utrecht Te Jubilate. Händel voltooide de stukken in januari 1713, enkele maanden voor het tekenen van de vrede op 11 april. De eerste uitvoering vond plaats op 7 juli 1713 in St Paul’s Cathedral in Londen. De verre nazaat van Queen Anne, Elizabeth II,  kan dankzij de Vrede van Utrecht nog altijd de scepter zwaaien over Gibraltar.
Toch was de Vrede van Utrecht voor heel Europa bijzonder belangrijk: ze garandeerde dat er een kwarteeuw geen oorlogen werden gevoerd - een ongekend feit in de Europese geschiedenis tot dan toe.
De Vrede van Utrecht mag ons als Nederland dan wel niets hebben opgeleverd, we hielden er in elk geval Händels meeslepende stuk aan over. Muziek kent geen grenzen. Het is Händel op zijn best. Een muzikale Gibraltar-rots, die net als het Spaanse schiereilandje nog immer getuigt van de Vrede van Utrecht - 1713!
Terug naar de inhoud