Koorpartij-oefening

Koorpartij-Oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening
Koorpartij-oefening.nl
Ga naar de inhoud
Het Groot Omroepkoor o.l.v. Ed Spanjaard zingt Fauré's 'Cantique de Jean Racine' in het Concertgebouw te Amsterdam tijdens Het Zondagochtend Concert.  Uitvoerenden: Groot Omroepkoor o.l.v. Ed Spanjaard Jan Hage [orgel]  Opname: Het Zondagochtend Concert van 9 oktober 2016, in het Concertgebouw te Amsterdam.

Toelichting:
Cantique de Jean Racine (Op. 11) is een werk voor gemengd koor en piano of orgel door Gabriel Fauré. Geschreven door de toen negentienjarige componist in 1864-5. Met het stuk won Fauré de eerste prijs toen hij afstudeerde aan de 'École Niedermeyer' te Parijs en het werd voor het eerst uitgevoerd het daarop volgende jaar op 4 augustus 1866, begeleid door strijkers en orgel. Het werd voor het eerst gepubliceerd rond 1875 of 1876 (Schoen, Parijs, als onderdeel van de serie 'Echo des Maîtrises') en verscheen in een versie voor orkest (mogelijk van Fauré zelf) in 1906. De begeleiding is ook bewerkt voor strijkers en harp door John Rutter.
De tekst, "Verbe égal au Très-Haut", is een parafrase van Jean Racine (Hymnes traduites du Bréviaire romain, 1688) van de pseudo-ambrosiaans hymne voor dinsdag in de metten, Consors paterni luminis.
De Fransman Jean Racine (1639-1699) was een Classicistisch dichter en tragedieschrijver die in zijn geschriften de dwaasheid van de mens aan de kaak stelde.
Terug naar de inhoud